Kan man overkomme utroskab?

Utroskab

Utroskab er en udfordring, der ryster relations dybeste kerne. Men selv i de vanskeligste situationer findes der vej til forståelse, håb og fornyet kærlighed.

Spørgsmålet om utroskab rejser ofte flere spørgsmål end svar. Hvornår defineres noget som utroskab? Er det at kigge på eller at kommunikere med andre eller booke en kaffedate?

Nysgerrighed er nøglen.

Er du nysgerrig på din partner og omvendt? Er du villig til at svare spørgsmål uden at føle dig forhørt? Er den partner? Nysgerrighed åbner døre til dybere forståelse for hinanden og dig selv. Tør du undersøge, hvorfor du eller din partner søgte eller søger bekræftelse hos andre end hinanden? Kan lignende afsløre egen behov? Bag enhver handling ligger en årsag, der ofte stammer fra tidligere forhold eller barndom. Når årsager opdages og forstås både af dig og din partner, opstår muligheden for tilgivelse, rummelighed og den ubetinget kærlighed, som vi alle længes efter mærkes igen.

Det er vigtigt at anerkende behovene, men også at udforske de elementer fra fortiden, som kan have formet dig. Måske er der længsler eller skamfulde behov, som du har undertrykt. I terapiens trygge rammer kan du sammen med din partner udforske disse følelser og samtaler, der måske før virkede upassende eller umulige.

Denne proces styrker både jeres forhold og hver jeres personlige udvikling. Du lærer at udtrykke dine behov tydeligere og står mere sikkert i din egen stemme. Du opdager også, at det er i orden at give dig selv tid til at reagere. Det er okay at dvæle et øjeblik for at mærke efter, hvad du virkelig sanser, behøver og ønsker.

Time-out og time-in

Nogle gange er det nødvendigt at tage en timeout for at genfinde dig selv. Hvor lang tid har du brug for? En time, en dag, en uge? Denne forståelse af dig selv og dine behov giver også dybde til forholdet.

Der opstår der uundgåeligt situationer i alle relationer. Regler brydes og grænser skubbes. Det er netop i disse øjeblikke, at vi lære at rumme hinanden og vores fejl og svagheder. Det handler om at vælge nysgerrighed og kærlighed over konflikt.

I terapi, med tryghed og fortrolighed vil du kunne tale med din partner om ting du ellers ikke ville, måske ubevidste frygt eller behov. Terapi hjælper og guider jer gennem disse vigtige og uundgåelige samtaler. 

Du lærer du at rumme dig selv og din partner endnu mere end du gør i dag. Du vil vokse som menneske og du vil blive tydeligere både med at sige ja og nej – og med hvad du reelt har behov for. 

Du lærer også at du ikke altid behøver reagere med det samme. Det er okay at dvæle et øjeblik for at mærke efter. Er det egentlig noget jeg har lyst til?  Gør det altid okay at tage en time out, bare der også er aftalt tid til en time-in.

Så når du eller din partner tager en timeout – hvor længe må det vare? et kvarter, en time, en dag, en uge..

Der er mange ting som i parforhold er enormt rart at få afstemt, inden at man skændes. Sæt nogle regler, kig og hold om hinanden. Og husk at regler kan blive brudt en gang i mellem. 

Hvordan rummer du selv, at du nogle gange kommer til at blive skubbet til?